Wüsthof-knivsliper-slipestål-oppbevaring-knivblokk-knivlist.jpg

3 trinn til sylskarpe kniver!

Du trenger ikke mange kniver på kjøkkenet, men de du velger bør være av god kvalitet - og tar du godt vare på dem, har du kvalitetskniver i mange tiår. Vi får ofte spørsmål om hvordan du tar best vare på knivene dine, og svaret er heldigvis verken veldig komplisert eller dyrt!

Kort oppsummert gjelder det å:
1. Skjerpe ofte
2. Slipe når nødvendig
3. Oppbevare riktig

Første trinn er å unngå at kniven blir uskarp i utgangspunktet.Til dette trenger du et strykestål. Å bruke strykestål er langt enklere enn det ser ut til, det trenger ikke gjøres så fancy som mange tv-kokker liker å vise frem :) Er kniven skarp i utgangspunktet, brukes et strykestål til å vedlikeholde skarpheten - dersom kniven har rukket å bli litt sløv må den slipes med en slipestav, knivsliper eller slipesten. Forskjellen mellom strykestål og slipestav er at slipestaven fjerner mer av stålet på eggen.

Wüsthof-slipe-kniv.jpg

Sett strykestålet eller slipestaven med tuppen ned på skjærebrettet ditt og "skjær" kniven ned langs begge sider av stålet som om du skjærer tynne skiver av noe. Eggen skal strykes fra skaftet mot spissen i en vinkel på ca 15-20 grader. Bruk rolige bevegelser, effekten er ikke større av at det gjøres veldig raskt. Siden du skjærer med eggen nedover, er sjansen for å skade seg også mindre - men du kan også holde slipestålet horisontalt og skjære mot deg først over og deretter under stålet som på illustrasjonen under. Gjenta dette ca 6-8 ganger på hver side og skyll knivbladet. Gjør det til en vane å skjerpe kniven før hver bruk, så holder kniven din seg skarp hele tiden.

Har kniven allerede blitt sløv? Ikke fortvil, det er heldigvis gode råd! Dersom kniven er uskarp vil du trenge en slipestav, en knivsliper eller en våtstein. De to første alternativene er nok enklest og rimeligst, du får gode slipestaver og knivslipere helt ned i noen hundrelapper. Vi anbefaler keramisk eller diamantslipestav eller en håndholdt knivsliper til å begynne med. Sliper du ofte kniver, eller ønsker bedre kontroll på vinkel og resultat, kan det være verdt å investere i en våtsten og slipehjelper.

Wusthof-knivsliper-d.jpg

En håndholdt knivsliper er et enkelt og godt alternativ til slipestav for de aller fleste av oss. Fordelen med knivsliperen er at vinkelen på slipestenene eller bladene i sliperen er satt, slik at det er enklere å slipe til riktig vinkel på eggen. Knivsliperen har to spor, ett grovt for veldig uskarpe kniver og et finere for mindre uskarpe kniver. Plassér kniven med eggen nærmest håndtaket i sporet, og dra kniven mot deg gjennom sliperen langs hele eggen med rolige bevegelser. Gjenta avhengig av hvor sløv kniven er og ta den også noen ganger gjennom det fine sporet dersom du har brukt det grove. En runde med strykestålet er en fin avslutning. 

Wüsthof-oppbevaring-magnetblokk.jpg
Wüsthof-oppbevaring-in-drawer.jpg

En kjøkkenkniv skal aldri vaskes i oppvaskmaskin, og aldri ligge løst i skuffen. En god kokkekniv koster gjerne litt, men med litt vedlikehold og kjærlighet varer den gjerne i mange tiår. Når du har skjerpet og vasket kniven, henger du den enten på magnetlist eller setter den i en knivblokk. Vi har også supre knivblokker til skuff som er supert både for å holde dem unna små barn og for å frigjøre plass på benken.

Nøkkelord: Inspirasjon
Av: Gunhild Oterhals 15. sep 2019

Hold knivene skarpe!

  • -

    Tilbudspris:
    Ordinær pris: {{product.DiscountedPrice ? 'Før:' : ''}}