Nyt-høstens-mat-pai-terte-eplekake-paiform-Pillivuyt.jpg

Pai i perfekte former!

Å bake en pai er den perfekte måten å utnytte sesongens råvarer på. Nå er høsten her med sine deilige frukter, bær og grønnsaker. Trenger du inspirasjon til å lage deilige og velsmakende paier i høst har vi noen flotte oppskrifter - her både laget og servert i klassisk paiform fra Pillivuyt.

Pillivuyt-logo.jpg

Pillivuyt France

Pillivuyt var de første til å lansere paiformen slik vi kjenner den i dag, med den fine bølgede kanten. Den franske porselensfabrikken har produsert håndlaget porselen med sin egen unike porselensmasse med en ekstrem holdbarhet og styrke i over to hundre år.

Pai er noe vi elsker å lage. Det smaker supergodt, er enkelt å lage - og når man er i gang, kan man like gjerne lage to paier samtidig og fryse den ene til en annen anledning. Paiformene til Pillivuyt kan nemlig fryses og settes direkte inn i en glovarm ovn uten å sprekke. De er brent ved 1400 C for å kunne tåle termisk sjokk. Paiformene har en trelags tykk glasur, slik at paibunnen ikke brenner seg fast, og gjør dem lette å rengjøre. Pillivuyt har fantastisk kvalitet med tidløst preg. De gir livslang bruksgaranti og 2 års bruddgaranti på alt porselen.

Paiform-pai-terte-oppskrift-plommepai.jpg

Plommepai

4-6 personer

1 porsjon mørdeig el. 1 pk. ferdig paideig.     
ca. 750 g plommer
125 g sukker el. rørsukker
1 spsk. potetmel
1 egg til pensling 
litt hakkede mandler
evt.litt melis 
evt. cremefraiche el. vaniljeis

Fremgangsmåte:

  1. Sett ovnen på 200 °C.
  2. Rull ut deigen litt større enn formen du skal bruke. Legg deigen i formen og skjær bort kanten. Spar restene av deigen i kjøleskapet til strimler. Sett formen i fryser elle kjøleskap i 10-15 minutter, så blir deigen bedre å steke.   
  3. Ta ut stenene av plommene, skjær dem i grove kvarte stykker og legg dem i en skål. 
  4. Bland sukker og potetmel med plommene og lag strimler av resten av deigen. Fyll plommene i fatet, fordel strimlene over og press godt sammen i kantene. Sett gjerne paien tilbake i fryser eller i kjøleskapet i 10-15 minutter.
  5. Før steking- pisk egget sammen med litt vann, pensle deigen og dryss med mandler. 
  6. Bak paien i 20-25 minutter til deigen er sprø og gylden. La paien få avkjøle seg litt og dryss over litt siktet melis tilslutt. 
  7. Server gjerne med cremefraiche eller en god vaniljeis.
Pillivuyt-terteform-eplekake-i-paiform.jpg

Krydret eplekake med luftig ostekrem

Oppskrift og fotfra den dyktige kakebloggeren Ditte Julie Jensen

12-14 pers.

4 egg, str. M/L
300 g brunt sukker
2,5 dl solsikkeolje
300 g hvetemel

1 ts kanel (evt. blandet med kardemomme og litt ingefær)
2 ts bakepulver
4 epler, revet med skall
50 g valnøtter
50 g mandler 
50 g hasselnøtter 
50 g hasselnøttflak

Ostekrem:
1/2 god vaniljestang
200 g melis
140 g mykt smør
225 g nøytral kremost
1-2 spsk sitronsaft

Tillegg til pynt:
Spiselige blomster. Pynt med rød skogsyre/ eller annen valgfri pynt

Dette er en stor kake til ca. 12-14 personer. Lag halv porsjon hvis du har en klassisk paiform (24 cm i diameter). Nøttene kan unnlates, eller erstattes med dine favorittnøtter, 150 g av samme slag.

Fremgangsmåte:

  1. Pisk egg og brunt sukker til eggedosis, pisk inn solsikkeoljen, litt etter litt.
  2. Bland alle de tørre ingrediensene og sikt over i eggedosis, og bland det forsiktig inn.
  3. Bland i revet epler og grovhakkede nøtter.
  4. Hell deigen i en smurt paiform (33 cm). Dryss hasselnøttflak over kaken og sett i ovnen på 175 grader varmluft i ca 45-50 min. La kaken avkjøles i formen.
  5. Del vaniljestangen på langs, og skrap forsiktig ut vaniljekornene med en kniv. Bland dem med litt av melisen. 
  6. Pisk vaniljesukker, melis og smør til en lys kremet masse. Pisk kremosten i smørblandingen. Pisk kun til den er blandet, ellers piskes kremosten i stykker og kremen vil skille seg.
  7. Ha i sitronsaften
  8. Ha kremen i en sprøytepose med en stor stjernetipp.
  9. Lag en krans av ostekremrosetter langs kanten.
Pillivuyt-terteform-paiform-grønnsakspai.jpg

Grønnsakspai med squash

6 personer

min. 300 g utkjevlet mørdeig
1 pose tørkede bønner eller bakekuler (til forsteking av paibunn)

1-2 squash
2-3 gulrøtter
8 egg
8 dl kremfløte
3 kvister frisk estragon og/ eller timian
ca. 100 g revet ost, Gruyère eller Emmentaler
salt og pepper

Mandolinjern eller kraftig potetskreller til å lage lange, brede grønnsaksstrimler med.

Fremgangsmåte:

Sett ovnen på 220° C.

  1. Legg mørdeigen i paiformen, press godt ut i kantene og skjær av overflødig deig. Prikk bunnen med en gaffel, dekk deigen tett til med aluminiumsfolie og sett i fryseren i ca. 10 minutter.
  2. Hell de tørkede bønnene i paiformen og forstek i ca. 15 minutter. Hell ut bønnene, fjern folien og stek videre i et par minutter til deigen er ferdigstekt. Skru deretter ovnen ned til 185° C. 
  3. Skyll squashen og gulrøttene og skjær av endene. Skjær i tynne strimler på mandolinen. Strimlene skal ikke komme opp over paiformen. De må kanskje deles i to eller skjæres til. Start fra kanten og fordel strimlene i paiformen til den er full.
  4. Visp egg og fløte sammen, krydre med salt og pepper og hell over grønnsakene.
  5. Plukk fra hverandre krydderurtene, hakk dem lett og dryss over sammen med osten.
  6. Stek i ovnen i ca. 40 minutter eller til den er gyllen og fast. Snu på paiformen et par ganger under stekningen, slik at paien blir jevnt stekt.
Nøkkelord: Inspirasjon Oppskrifter
Av: Gunhild Oterhals 28. aug 2019

Perfekt til pai!

  • -

    Tilbudspris:
    Ordinær pris: {{product.DiscountedPrice ? 'Før:' : ''}}