Royal-Copenhagen-Hvit-Riflet-dansk-mat.jpg

Tre dejlige danske retter du enkelt lager hjemme!

De har designet og de har maten. Det er som vi vet deilig å være norsk i Danmark, men la oss snu det uttrykket for anledningen. Her får du tre tradisjonelle danske matretter du kan lage hjemme.

Fie-Filippa-Koll.jpg

Fie Filippa Koll

Designforevigs stuntblogger basert i København. Liker smidig dansk design og samler på engelske tekopper.

Hovedstaden i Danmark blir oftere og oftere referert til som verdens mekka for design, og folk kommer reisende fra hele verden for å se hva som er det neste, nyeste, fineste. De får til det meste fra mote og interiør til mat og god stemning (eller hygge, som vi så fint liker å si). Restaurantene er ofte like fine i innredning som maten er spennende og delikat. De tradisjonelle rettene er ofte, som i Norge, basert på bondekost og det enkle.

Royal-Copenhagen-Hvit-Riflet-dansk-full.jpg

Smørrebrød med hønsesalat

Vi starter enkelt og greit med en klassiker. Smørrebrød er i bunn og grunn en åpen sandwich, men det er noe danskene har blitt kjent for og spesialisert seg i. Smørrebrødet er fin å servere som lunsj eller den kan lager i mindre porsjoner til en buffet.

Dette trenger du:

200g kokt kylling
150 – 200g champignon
1,5 dl rømme
2-3 ss majones
1 ts dijonsennep
100 g aspargessnitter
Sprø parmaskinke eller bacon
Purreløk eller persille til pynt
Salt og pepper

Skjær champignon i skiver og stek dem gylne i olje på en varm panne. Krydre med salt og pepper. La champignonen kjøle helt av og bland den sammen med like kjølige kyllingkjøttet. Vend det sammen med cremefraiche, majones, sennep og aspargessnitter og smak til med salt og pepper. Server blandingen på rugbrød eller franskbrød med sprø parmaskinke eller bacon og pynt med persille og/eller purreløk.

Royal-Copenhagen-Hvit-Riflet-frikadeller.jpg

Boller i karri med blomkål og broccoli


Dette høres kanskje ikke så dansk ut, men det er en kjent familieklassiker. Det er faktisk den danske versjonen av kjøttboller, som de liker å kalle frikadeller. I større motsetning til Norge lager de dem av all slags typer kjøtt, som i denne oppskriften, hvor det er svin på menyen.

Frikadellene:

300g hakket svinekjøtt
1/2 løk
1 egg
Litt hvetemel
Salt og pepper
Boller i karri med blomkål og broccoli

Karrisausen:
1 gulrot
1 eple
1 løk
Olje til steking
1-2 ss karri
5 dl kyllingbuljong
1 dl matfløte
Salt og pepper
1/2 blomkål
200g brokkoli

Tilbehør:
Ris
1 håndfull frisk basilikum
1 håndfull saltede peanøtter

Forvarm ovnen til 220 grader. Rør kjøttet med salt og pepper, finkuttet løk og egg - og la det samle seg med litt hvetemel. Form bollene på størrelse med en golfball, legg dem på en stekeplate med bakepapir og stek dem i ovnen i 10-12 minutter til de er gjennomstekte.
Skrell gulroten, eplet og løken og riv det hele på den groveste siden av et rivjern. Stek det revne i litt olje i en gryte ved middels varme i omtrent 5 minutter. Tilsett karri og buljong og la det småkoke under lokk i 10-15 minutter til grønnsakene er helt møre. Bland sausen med en stavmikser. Rør deretter inn fløte, gi det ett oppkok og smak til med salt og pepper.
Skyll brokkoli og blomkål og skjær det i små buketter. Vend dem inn i sausen og da det koke i et par minutter under lokk. Legg så de stekte kjøttbollene i sausen og varm dem forsiktig opp. Server med basilikum, peanøtter og kokt ris. Voila!

Royal-Copenhagen-Hvit-Riflet-koldskål.png
Royal-Copenhagen-Hvit-Riflet-koldskål-2.jpg

Koldskål

Koldskål er en søtere, dansk versjon av kavring med surmelk, og det blir alltid tatt frem når gradene begynner å stige. Søt, syrlig og frisk. Og det beste? Den er så enkel at den nesten lager seg selv.

Dette trenger du:
2 stk egg
3 ss sukker
2 ts vaniljesukker
1/2 sitron (saften)
8 dl kefir eller kulturmelk
Sukkerkavring
Jordbær
1/2 sitron (skallet)

Pisk egg og sukker til en stiv eggedosis og tilsett vaniljesukker, saften av en halv sitron og kefir. Koldskålen skal serveres kald, så la den stå i kjøleskapet en stund før den serveres. Legg til slutt til jordbær i skiver, knuste sukkerkavringer, revet sitronskall og gjerne noe mynte- eller sitronmelisseblader for syns skyld.

Nøkkelord: Inspirasjon Oppskrifter